Eerste kopers De Eastergoa

Eerste kopers De Eastergoa aan het woord


Aan de zuidkant van Leeuwarden in de wijk Techum kopen Tjeerd Schuhmacher en zijn vrouw Remmy de Boer een appartement in het nog te bouwen project Eastergoa. Een kans die ze niet laten schieten. “We waren al een tijdje op zoek naar een appartement. We hebben gekeken naar Middelsee, ook een fraai nieuwbouwproject in het zuidelijk deel van de stad, maar de woningen die wij mooi vonden waren langetermijn-werk”, legt Schuhmacher uit. “Toen kwam Eastergoa. Dat voelde meteen goed. We hoefden er niet lang over na te denken en zijn de eerste kopers van het project.” Eerste kopers De Eastergoa aan het woord!

Op zoek naar rust én reuring

Als je houdt van het stadsleven maar ook van de rust, dan bieden de bouwprojecten ten zuiden van Leeuwarden uitkomst. Er geldt: ‘voor ieder wat wils’ in de bij jong en oud gewilde wijken. Schuhmacher: “We zijn beiden 66, gepensioneerd en echte buitenmensen. We mogen graag fietsen, wandelen en in een volkstuintje onze eigen groenten verbouwen. Maar we houden ook van een bezoek aan De Harmonie, het Fries Museum of de markt. Dat missen we in onze huidige woonplaats, Sint-Annaparochie. Ik kijk er naar uit om straks weer gewoon spontaan op de fiets naar de stad te kunnen.”

“We houden van fietsen en wandelen, maar ook van het theater en museum. Eastergoa past perfect bij ons.”

Minder ruimte, meer tijd

Van een woning met vier slaapkamers naar een appartement op drie hoog, het is niet met elkaar te vergelijken. Voor Tjeerd en Remmy is dat echter geen probleem. “We zijn minimalisten, hebben niet zoveel spullen en ruimte nodig. Bovendien is het huis dat we nu hebben voor ons tweeën gewoon te groot”, vertelt Schuhmacher. “En dan zijn er nog voordelen als het toekomstige treinstation in de buurt, de nabijheid van het vrijwilligerswerk dat Remmy in de stad doet, onderhoudsvriendelijkheid en veiligheid. Dat laatste vinden we ook wel belangrijk, omdat we een paar jaar geleden een woninginbraak hebben meegemaakt.” Eastergoa lijkt een lot uit de loterij voor Tjeerd en Remmy. Zijn er dan helemaal geen nadelen? Schuhmacher: “We vinden het wel jammer dat het appartement vrij traditioneel gebouwd wordt, waar ik het graag klimaatneutraal zou zien. En natuurlijk zal het straks wel even wennen zijn, met name qua ruimte, maar ik denk dat we ons snel aanpassen. De nieuwe woonkamer krijgt veel licht en in de studeerkamer kijk je uit op de ijsbaan van Techum. Een mooi vooruitzicht als je het mij vraagt.”

“Eastergoa voldoet aan vrijwel al onze eisen en we gaan weer terug naar onze roots: Wirdum is op loopafstand en het centrum van Leeuwarden is ook dichtbij. De natuur en cultuur zijn om de hoek!”

Terug naar de roots

Tjeerd en Remmy woonden jarenlang in Leeuwarden voordat ze verhuisden naar Wirdum, de plek waar hun kinderen opgroeiden. Met de verhuizing van Sint-Annaparochie naar Eastergoa keert het echtpaar weer ‘huiswaarts’. “Eastergoa voldoet aan vrijwel al onze eisen en we gaan weer terug naar onze roots: Wirdum is op loopafstand en het centrum van Leeuwarden is ook dichtbij. De natuur en cultuur zijn om de hoek”, is Schuhmacher enthousiast. “Het is mooi dat alles op zijn plek lijkt te vallen. We hebben er dan ook heel veel zin in. We wonen straks weer dichtbij onze familie en kijken ernaar uit om nieuwe mensen te ontmoeten. En dat allemaal in ons Liwwadden.”